Awood uit het Brabantse Uden is op 7 en 8 mei een van de exposanten tijdens Future Facade in Jaarbeurs Utrecht. Ons team bezocht deze specialist in duurzaam gevel- en buitenparket en werd rondgeleid door commercieel directeur Wim Achterweust.
Veroudering en hergebruik van bamboe
“Bamboe verandert na verloop van tijd van uiterlijk door vergrijzing onder invloed van zonlicht”, zegt Achterweust. “Na verloop van tijd vergrijst bamboe. Tegelijkertijd is het zo dat de gebruikte biobased materialen eenvoudig als nieuw kunnen worden gemaakt door het te borstelen.” De vergrijzing zit namelijk in de bovenste één millimeter. Borsteling brengt de oorspronkelijke kleur makkelijk terug.” Achterweust: “Je hebt alle keuze. Als nieuw, maar ook een mooie “vintage look”. Wat de klant wil.”
Schaap met de vijf poten
Nederland loopt voorop in het gebruik van bamboe als gevelmateriaal. In omliggende landen – met uitzondering van België – is het nog niet zo bekend als materiaal, terwijl het potentieel daar groot is. Voor buitenlandse architecten zal dit op Future Facade in Utrecht zeker een verrassing zijn. Er is onder meer aandacht voor verschillende bamboekleuren (zoals de Endurance-variant) die door verhitting en oliebehandeling ontstaan. Architecten vragen vaak om biobased materialen die onderhoudsarm, brandveilig én kleurvast zijn. Achterweust: “Zulke alleskunners zijn zeldzaam. Bamboe komt echter dicht in de buurt. Kleurbehoud vereist wel oliën, wat dan weer meer onderhoud vraagt. Maar zelfs zonder olie blijft het materiaal jarenlang mooi.
Future Facade bezoekt Awood de video
Brandveiligheid
De bamboe behaalt brandklasse B in “end use”-toepassing zonder extra behandeling. Dit is bijzonder voor een natuurlijk materiaal. Door zijn hardheid en hoge dichtheid (1.150 kg/m³) is het materiaal standaard brandveilig, zolang het gesloten wordt toegepast. Open gevelbekleding voldoet dan weer niet aan die eisen omdat vlammen achter het materiaal kunnen komen.
Duurzaamheid en kosten
Er heerst een hardnekkig beeld dat biobased materialen per definitie duurder zijn, maar bamboe blijkt – vooral bij hogere eisen zoals brandklasse B – juist veruit de voordeligste optie. Alleen onbehandeld grenen is goedkoper, maar zodra je een brandvertragende behandeling toepast, wordt dit hout aanzienlijk duurder én minder ecologisch.
Kebony uit Scandinavië
Een ander biobased gevelmateriaal dat gepresenteerd wordt op Future Facade is Kebony, een behandeld snelgroeiend hout uit Noorwegen. Het hout groeit in 20 jaar tot volwassenheid. Via een speciale behandeling met fluoroalcohol ontstaat een biopolymeer in de houtcellen. Dit geeft het hout een duurzaamheidsklasse 1. Door de 30 jaar garantie is de toepassing van Kebony uitermate duurzaam. “Kebony is duurder, maar kwalitatief zeer sterk en geschikt voor gevels én vlonders.”, zegt Achterweust, die de rondleiding afsluit met de oproep om naar Future Facade te komen. “In Utrecht gebeurt het! Daar krijg je een klik met Awood.”
Je vindt Awood in hal 9, stand B011